Спінінг. Котушка.

мини

Для спінінга можна використовувати різні типи інерційних і безінерційних котушок.
Інерційні котушки.
Зараз частіше використовуються інерційні котушки — мультиплікатори, які замінили старі котушки типу «Невська» і мають ряд значних переваг. У мультиплікаторі використаний принцип вільного автоматичного укладання волосіні на шпулю, що різко збільшує швидкість намотування волосіні. Пристрій мультиплікатора досить складний, і починаючому рибалці не так просто освоїти закид за допомогою такої котушки. Однак, навчившись працювати з нею, можна домогтися стабільності в надточних закидах. Для мультиплікатора необхідно середньої довжини вудилище, оскільки тут потрібен хороший замах і більше зусиль при закидуванні снасті.

 Слід пам’ятати, що при ловлі з використанням мультіплікаторної котушки, маса приманки не повинна бути менше 5 гр.

Сучасні котушки забезпечені спеціальними гальмівними стерженьками, які змінюють залежно від маси приманки. Перед закидом необхідно правильно налаштувати відцентровий регулятор і лісо розподільник. Правильна робота лісорозподільника не призводить до утворення «борід» на волосіні. Розмір і маса мультиплікаторної котушки визначаються місткістю шпулі. Деякі моделі здатні намотувати до 280 метрів волосіні. Якість котушки необхідно перевірити спочатку на холостих обертах, навантаживши снасть вантажем в 15-20 гр. Потім слід відрегулювати фрикційне і механічне гальма: при горизонтальному положенні вудилища вантаж повинен торкатися землі, а шпуля — зупинятися. Після цього треба трохи затягнути гальмо.

Закид повинен бути плавним і розміреним. Уникайте потрапляння котушки в воду, стежте, щоб на ній не було піску — це дозволить запобігти утворенню «борід». Заплутану волосінь треба розплутати акуратно, не розбираючи котушку. Навчившись робити закид важким вантажем, переходьте до легкого. При виході волосіні з тюльпана вона повинна знаходитися на одній лінії з вудилищем, інакше тюльпан посилить тертя і зменшить дальність закидання. Щоб котушка довше служила, її раз на рік потрібно розібрати, почистити і змастити. Підшипники треба змащувати періодично, стежачи за тим, щоб мастило не потрапила на волосінь. Для чищення використовують спеціальні мастила і антикорозійну рідину WD-40. Зберігають котушку в сухому місці окремо від вудилища. Що стосується кріплення, то різні фірми випускають котушки для верхнього і нижнього кріплення, існують також правосторонні і лівосторонні варіанти.

Безінерційні котушки.
Найчастіше для ловлі на спінінг використовують безінерційні котушки відкритого типу, які дозволяють закидати приманки різної маси (від 1-5 г до 50-100 г) на досить велику відстань за рахунок того, що волосінь вільно зісковзує з гладких країв шпулі. Зворотне обертання відбувається через направляючу дужку лісоукладача, тому волосінь рівно намотується на шпулю. На котушках даного типу легко замінити одну шпулю на іншу, що дозволяє швидко змінити снасть.
Конструкція, в якій гальмо-трещітка знаходиться всередині шпулі, дає можливість ловити велику рибу тонкої снастю. Правильна робота гальма визначає швидкість і рівномірність руху волосіні. Швидкість при закиді можна контролювати пальцем. Клас котушки визначається її передавальним числом, яке має параметри від 3,5: 1 до 7,5: 1. Довговічність і надійність роботи котушки визначаються якістю і кількістю підшипників (в дорогих моделях їх може бути до 12 шт.). Високоякісні котушки мають шпулі з намотуванням не менше 100 м волосіні і не вимагають спеціальних підкладок. Зазвичай, лісоукладач вмикають спеціальним пусковим механізмом, що при повороті ручки дужки автоматично вмикається в положення намотування. Найчастіше використовують котушки зі змінними шпулями (в цьому випадку їх міняють простим натисканням кнопки) і внутрішнім гальмом-трещіткою. Хороші безінерційні та мультиплікаторні котушки випускають фірми SHIMANO, TICA, DAIWA, BANNAX та ін.

ІИнерционные катушки

Із котушок, що найчастіше бувають в продажу, кращою, на думку риболовірыболовов, є «Невска».
Інерційна котушка простіша і в ряді випадків надійніша ніж безінерційна. Для інерційної котушки (виключаючи мультиплікатори) нижня межа ваги приманки — 18-20 грамів, а користуватися волосінню діаметром менше 0,3 міліметра може дозволити собі тільки спінінгіст дуже високого класу.

Відомо, що успіх лову спінінгом багато чому залежить від того, як почуває рибалка рух приманки при проводці. Тут перевага на боці інерційної котушки, так як імпульси від ходу та ігри приманки передаються на обидві руки спінінгіста.
Якщо шпуля безінерційної котушки заповнена волосінню нормально, то при закиді заплутування волосіні («борода») виключено. Для інерційної котушки ця проблема існує. (Зауважу, проте, в дужках, що вона не заслуговує тієї уваги, яку їй приділяється, і тих дискусій, які навколо неї ведуться.)

Техніку володіння спінінговою снастю з інерційною котушкою різні люди осягають по-різному: одні порівняно легко і швидко, інші — повільніше і з великими труднощами. Але я ще не зустрічав людини, який не міг би освоїти цю справу. Потрібно лише терпіння і уважне вивчення окремих елементів закидання.
Навчитися чистому володінню інерційною котушкою можна за кілька годин, якщо вам допомагає досвідчений спінінгіст.

Що при цьому потрібно?

По-перше, правильно розташувати руки на рукояті вудилища, а палець, який буде пригальмовувати барабан котушки — на щічки барабана.

По-друге, найбільш раціонально провести замах вудилищем і сам закид, пам’ятаючи, що плавність і безперервність рухів забезпечує успіх закидання.

По-третє, пригальмовуванням барабана котушки точно регулювати подачу з нього волосіні слідом за летючою приманкою, за якою необхідно стежити під весь час її польоту.

Інтенсивність і час пригальмовування барабана, що обертається повинні бути відпрацьовані так, щоб ці дії стали автоматичними. Це найбільш відповідальна операція, оволодіння якої становить найбільшу складність для початківця. Котушки з барабанами, що володіють великою інерцією, вимагають більш інтенсивного пригальмовування, більшої гальмівної сили, ніж котушки з легкими барабанами, в роботі з якими необхідно більш точне і тонке пригальмовування. Тому освоєння закидів краще починати з порівняно важких котушок. При цьому головну увагу треба звертати не так на дальність закидання, а на його чистоту і точність.

І остання порада: не намотуйте на котушку занадто багато волосіні. Це робить барабан важчим, ускладнює управління котушкою, збільшує можливість утворення «бороди».

 

Погода сьогодні

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Погода завтра